Uitdagingen voor 2016

Het jaar 2016 is nu exact twee maanden oud. En de telecom wereld staat op het punt te gaan veranderen. De samenwerking van Ziggo en Vodafone zal de markt veranderen en duidelijk maken of telecom aanbieders zonder een totaalaanbod van vaste telefonie, televisie, internet en mobiele telefonie nog bestaansrecht hebben.

En ik ben natuurlijk niet de enige die de bui ziet hangen, niet voor niets heeft T-Mobile geprobeerd haar Nederlandse tak te verkopen. En nu dat niet is gelukt zal T-Mobile in Nederland alle zeilen bij moeten zetten om overeind te blijven op de Nederlandse markt.

Is dat bij voorbaat tot mislukken gedoemd? Hoe langer ik erover nadenk, hoe langer ik denk dat er toch mogelijkheden liggen voor T-Mobile als mobiele aanbieder mits het aanbod verbreed wordt met televisie en internet. Voor televisie is T-Mobile bezig met een dienst om TV via het internet aan te bieden (Knippr). Er zal dan alleen nog breedband internet moeten worden aangeboden. En daar zijn mogelijkheden voor. Het mobiele 4G netwerk is sneller dan menig vaste breedband aansluiting. Mocht dat niet het gedroomde model zijn, dan zijn er samenwerkingsverbanden te bedenken met partijen zoals Tele2 waarmee T-Mobile reeds een verregaande samenwerking heeft op het gebied van 4G.

Interessante tijden, ik ben benieuwd hoe de stand van zaken er aan het eind van het jaar bij staat.